HERKENBAAR
'Alles is me te veel'
HERKENBAAR
'Alles is me te veel'

In de zwangerschap, tijdens de kraamtijd of in de eerste periode met je baby kunnen psychische klachten ontstaan door verschillende redenen. Voel je je somber, ben je verdrietig of boos? Blijf je maar piekeren en vraag je je af hoe je ooit van je baby kunt houden? Blijf er niet mee rondlopen.

 

Je bent zwanger en niet blij..

Heb je lang moeten wachten op je zwangerschap of is het proces er naar toe ingrijpend geweest? Helaas kampt 1 op de 4 zwangere vrouwen met mentale problemen, is down of krijgt zelfs te maken met depressie. Maar liefst 11% van de zwangeren heeft een vorm van depressie en daarmee een alles behalve rooskleurige zwangerschap. Van een roze wolk is helemaal geen sprake. En omdat er een taboe heerst rondom negatieve gevoelens blijven veel vrouwen rondlopen met depressieve emoties, terwijl er eigenlijk heel simpel wat aan gedaan kan worden: praat erover. Met je partner, familie, vrienden of met een professional. Dat is Okee Mama.

 

Bang voor de bevalling

Veel vrouwen zien op tegen de bevalling. Ze zijn bang voor de pijn of gewoon bang dat er iets misgaat. Helemaal niet gek, want je weet niet wat je moet verwachten. Heb je specifieke angst voor de bevalling door een eerdere ingrijpende bevalling of heb je negatieve ervaringen die de emotionele betrokkenheid blokkeren (of eerdere ervaringen die een goede hechting belemmeren)? Okee Mama kan je helpen. 

 

Depressief en down

De kraamtijd en de eerste maanden met je baby zijn soms zwaar. Je bent hondsmoe, en het lijkt alsof je leven nooit meer ‘normaal’ wordt. Door hormoonschommelingen en uitputting zijn kersverse moeders overgevoelig, prikkelbaar en verdrietig. Bij de meeste vrouwen verdwijnen deze gevoelens vanzelf, maar dat geldt niet voor alle vrouwen. Door een combinatie van factoren ontwikkelen ze een serieuze depressie. Ze voelen zich onder meer somber, vermoeid, angstig, of schuldig. Dit heet een postpartum depressie of postnatale depressie, een depressie na de bevalling.

 

In het kort

  •  Een depressie is een sombere stemming die langer dan 2 weken aanhoudt.
  • Je sombere stemming is dagelijks aanwezig, waardoor je nog weinig plezier en energie ervaren hebt.
  • Je voelt je gekweld door aanvallen van woede, irrationele angst, schuld, paniek, zware neerslachtigheid, verwarring en wanhoop.
  • Het kan zijn dat je bang bent om gek te worden en vreest dat je je baby wat zult aandoen.

In Nederland ontwikkelt 1 op de 8 vrouwen een postnatale depressie: dat zijn 23.400 vrouwen per jaar. Een postnatale depressie is een psychische aandoening die ernstig uit de hand kan lopen als er niks aan wordt gedaan. Okee Mama kan je helpen.

 

 
OKEE MAMA
Wilhelminalaan 24
3701 BK Zeist


T: +31 6 44 300 294
E: praktijkokemama@gmail.com
KvK: 24493616